piątek, 12 maja 2017

Chleb gryczany




Chleb gryczany, czyli jaki? Czyli taki, który jest zrobiony z mąki gryczanej.  Jest to chleb bardzo zdrowy, doskonale nadaje się dla osób na diecie. Zaletą tego chleba, jest również to, że wykonanie go jest bardzo proste i zajmuje mało czasu. Myślę, że upieczenie tego chleba może być doskonałym początkiem wielkiej "chlebowej przygody" .
Wcześniej już "piekłam" chleb na blogu, a oto link do posta zapraszam: chleb






Składniki: 
1 i 3/4 mąki gryczanej, 
3/4 puszki mleka kokosowego,
1/4 szklanki oliwy,
1/4 szklanki syropu klonowego,
Orzechy,
Sól,
1/2 łyżeczki sody, 
Puree z 2 marchwi (mogą być 2 banany, albo dynia),
Cynamon
5-6 łyżek wody. 



Wykonanie:
Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać oliwę, mleko kokosowe, syrop klonowy, wodę oraz puree. Kiedy jedne i drugie składniki dobrze się połączą można je połączyć ze sobą. 
Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wierzch obsypać orzechami. Ja wierzch chleba posmarowałam oliwą. 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. 
Smacznego :)






1 komentarz:

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...