poniedziałek, 16 września 2019

Biszkopt lekko kakaowy

Każdy ma swój przepis na biszkopt, ja dziś zrobiłam biszkopt bez proszku do pieczenia, bardzo szybki, prosty i wyszedł świetny.


Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki kakao






Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodajemy 1/4 szklanki cukru i ubijamy pianę
Resztę cukru dodajemy do miski z żółtkami i ubijamy. Następnie żółtka z cukrem przelewamy do ubitej piany i mieszamy łyżką, nie używamy już miksera.
Przesiewamy mąkę i kakao i dodajemy powoli cały czas mieszając łyżką.
Ciasto powinno być bardzo puszyste.
Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja zostawiam biszkopt do całkowitego ostygnięcia w piekarniku, ponieważ może opaść.
Dekorujemy ulubioną polewą i gotowe.




2 komentarze:

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...