Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą- chocolate chip cookies

Ciastka, ciasteczka...mogę je jeść o każdej porze. Od kilku miesięcy unikam glutenu (nie jestem całkiem bezglutenowa ale staram się unikać) a te nie różnią się smakiem w niczym od normalnych ciastek.
Przepis jest szybki i warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić na wszelki wypadek.

 

Składniki na 18 sporych ciastek:

1/2 szklanki (110 g) niesolonego masła w temp pokojowej
3/4 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu)
1 duże jajko
1 czubata szklanka mąki bezglutenowej z dodatkiem proszku do pieczenia
75 g czekolady deserowej w kawałkach
75 g czekolady mlecznej w kawałkach

Piekarnik rozgrzewamy do 175 C z termoobiegiem.
Miksujemy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy wanilię i jajko i ponownie miksujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę i na końcu dodajemy czekoladę. Najlepiej ciasto zrolować w folii spożywczej jak grubą kiełbaskę i zostawić w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na noc. Ja nie wytrzymałam tak długo oczywiście. Z ciasta formujemy spore kulki. Pamiętajmy o tym, żeby było wystarczająco dużo miejsca pomiędzy ciastkami, gdyż 'rozleją się' trochę.
Pieczemy 10 min w 175 C. Ciastka nadal będą miękkie. Zostawiamy jeszcze na kilka minut juz poza piekarnikiem na blasze aż delikatnie stwardnieją i potem przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Ciastka są naprawdę przepyszne!

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Takie duże, typowo amerykańskie :) Kusisz ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń