Po wczorajszym tłustym czwartku nie można zbyt gwałtownie porzucić cukru, bo to może wywołać wstrząs w naszych i tak już wymęczonych zimą organizmach. Proponuję zatem spokojne, powolne wyciszanie ;) poprzez robienie i jedzenie deserów zdrowych, ale wciąż słodkich.
Tym razem nie wegańskie, ale bezglutenowe ciastka z mąki z orzeszków arachidowych i masła orzechowego.
Składniki:
2 łyżki mąki kokosowej,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 szklanki mąki z orzeszków arachidowych lub innej mąki
1/2 szklanki masła orzechowego,
1/2 łyżki ekstraktu z wanilii,
1/2 szklanki miodu (lub syropu z agawy dla wegan),
1 jajko (jajko wegańskie dla wegan),
Szczypta soli (opcjonalnie)
Wykonanie:
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy, potem dodajemy resztę składników i mieszamy. Kiedy masa będzie już kleista, wykładamy na płaską powierzchnię ugniatamy masę palcami na gładki placek o grubości 0,5 cm albo chudszy. Wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia układamy ciasteczka i pieczemy około 10 minut w temp 170C-180C.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym
Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...
-
Po wczorajszym tłustym czwartku nie można zbyt gwałtownie porzucić cukru, bo to może wywołać wstrząs w naszych i tak już wymęczonych zimą or...
-
Kolejny bardzo prosty przepis. Szpinak na sposób koreański. Bardzo zdrowy, składający się tylko z kilku składników. Składniki: ...
-
Ciastka, ciasteczka...mogę je jeść o każdej porze. Od kilku miesięcy unikam glutenu (nie jestem całkiem bezglutenowa ale staram się unikać)...
-
Chleb gryczany, czyli jaki? Czyli taki, który jest zrobiony z mąki gryczanej. Jest to chleb bardzo zdrowy, doskonale nadaje się dla o...
-
Wszyscy jesteśmy trochę rozleniwieni po przerwie świątecznej, więc dziś proponuję łatwe, szybkie i smaczne danie: talarki ziemniaczane z pe...
-
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Myślę, że jest tak dlatego, że możemy spędzić chwilę czasu w towarzystwie naszych ukochany...
Dobry pomysł na coś zdrowego :)
OdpowiedzUsuńNa słodko a jednak zdrowo. Podoba mi się połączenie mąki arachidowej i masła orzechowego. Nie wiem czy nie będą dla mnie za słodkie, ponieważ zazwyczaj wolę do takich ciasteczek wrzucić bakalie. Spróbuję i dam znać :)
OdpowiedzUsuń