Wszyscy jesteśmy trochę rozleniwieni po przerwie świątecznej, więc dziś proponuję łatwe, szybkie i smaczne danie: talarki ziemniaczane z pesto.

Składniki:
Ziemniaki raczej większe,
Olej rzepakowy,
Ząbek czosnku,
Pesto,
Sól i pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka całe w łupinach. Gotujemy, aż zmiękną, ale tak aby nie były rozgotowane.
Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i kroimy na dość grube talarki. Polewamy olejem, lekko solimy i pieprzymy. Oprószamy też startym czosnkiem (ja dodałam pół ząbka czosnku) i wkładamy do piekarnika na 15 minut 200 stopni.
Jak ziemniaczki się już zapieką wyjmujemy je nakładamy pesto i znowu do piekarnika na 10 min.
Talarki ziemniaczane można też posypać natką pietruszki i/lub koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz