poniedziałek, 4 stycznia 2016
Talarki ziemniaczane z pesto
Wszyscy jesteśmy trochę rozleniwieni po przerwie świątecznej, więc dziś proponuję łatwe, szybkie i smaczne danie: talarki ziemniaczane z pesto.
Składniki:
Ziemniaki raczej większe,
Olej rzepakowy,
Ząbek czosnku,
Pesto,
Sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka całe w łupinach. Gotujemy, aż zmiękną, ale tak aby nie były rozgotowane.
Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i kroimy na dość grube talarki. Polewamy olejem, lekko solimy i pieprzymy. Oprószamy też startym czosnkiem (ja dodałam pół ząbka czosnku) i wkładamy do piekarnika na 15 minut 200 stopni.
Jak ziemniaczki się już zapieką wyjmujemy je nakładamy pesto i znowu do piekarnika na 10 min.
Talarki ziemniaczane można też posypać natką pietruszki i/lub koperku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym
Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...
-
Po wczorajszym tłustym czwartku nie można zbyt gwałtownie porzucić cukru, bo to może wywołać wstrząs w naszych i tak już wymęczonych zimą or...
-
Kolejny bardzo prosty przepis. Szpinak na sposób koreański. Bardzo zdrowy, składający się tylko z kilku składników. Składniki: ...
-
Ciastka, ciasteczka...mogę je jeść o każdej porze. Od kilku miesięcy unikam glutenu (nie jestem całkiem bezglutenowa ale staram się unikać)...
-
Chleb gryczany, czyli jaki? Czyli taki, który jest zrobiony z mąki gryczanej. Jest to chleb bardzo zdrowy, doskonale nadaje się dla o...
-
Wszyscy jesteśmy trochę rozleniwieni po przerwie świątecznej, więc dziś proponuję łatwe, szybkie i smaczne danie: talarki ziemniaczane z pe...
-
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Myślę, że jest tak dlatego, że możemy spędzić chwilę czasu w towarzystwie naszych ukochany...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz