środa, 16 października 2013

Garam Masala

Garam oznacza ostre,  Masala oznacza mieszankę przypraw.





Według Ayurvedic "tradycyjnej medycyny indyjskiej" - nie chcę się wgłębiać w medycynę indyjską ponieważ się na tym nie znam, chcę napisać o mieszance przypraw garam masala, jest to tylko wstęp. A zatem według koncepcji medycznej  Ayurvedic produkty żywnościowe mają różny efekt na nasze ciało ze względu na budowę naszego ciała, która się składa z trzech części tri-dosha. Tkanek, metabolizm, energii. (Zachęcam do samodzielnego poczytania na ten temat).
Ostry smak, które daje nam mieszanka ostrych przypraw nie wpływa na nasz smak tak, jak np. chili tylko rozgrzewa nasz organizm. Takie przyprawy, jak goździki, cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa tworzą zdrową i aromatyczną przyprawę.
Zachęcam Was do używania przypraw, kurkuma działa przeciwzapalnie, cynamon reguluje poziom cukru we krwi. Potrawy curry, do których dodaje się te fantastyczne przyprawy, rozgrzewają organizm, dodają energii, pomagają na dolegliwości żołądkowe oraz bóle gardła, a co najważniejsze są bardzo smaczne.

Garam Masala

1 łyżka ziaren kardamonu
1 łyżka kuminu
1 łyżka zielonego kardamonu
1 łyżka goździków
1 łyżka czarnego pieprzu
2 kawałeczki cynamony około 5 cm (albo 1 łyżka cynamonu w proszku)
2 liście laurowe
1/2 gałki muszkatołowej
4 czarne kardamony


Wymieszajcie to wszystko i gotowe. Możecie zmielić wszystko w młynku do kawy.
Garam Masalę można kopić gotową w sklepach z przyprawami itd, ale możecie zrobić ja sami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...