Paella

Wczoraj byłam na warsztatach kulinarnych. Tematem była kuchnia hiszpańska. Zrobiliśmy Paellę i kilka innych świetnych dań, o których napiszę w innych postach.




Składniki:
300 g ryżu arborio,
4-6 udek kurczaka,
100 g kiełbasy chorizo,
200 g krewetek (oczyszczonych),
200 g muli,
1 czerwona papryka,
6 ząbków czosnku,
1 średni cebula,
szczypta szafranu,
400 g pomidorow z puszki,
1 cytryna,
600 ml bulionu warzywnego,
sól morska, pieprz,
oliwa,
dymka,
natka pietruszki

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dosypujemy czosnek i całość smażymy 10 min.
Dodajemy ryż, przesmażamy go na patelni 2 min i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut.
Wlewamy pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy krewetki oraz mule.

Całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Chodzi o to, aby ryż wchłonął większość płynu, a kurczak i owoce morza dobrze się ugotowały. Ryż powinien być al dente. Jeśli nadgryziemy ziarenko powinniśmy czuć lekki opór.
Serwujemy paellę z posiekaną natką pietruszki, dymką i ósemkami cebuli.

Mule, jak sprawdzić świeżość. Jeśli mule są otwarte musicie lekko puknąć skorupkę, jeśli się zamkną oznacza to, że jest świeża, jak nie to znaczy, ze jest zepsuta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz