sobota, 27 września 2014

Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach



I love fish. But I realised that I haven't shared any fish recipes for a long time!
So today I made salmon with broccoli and herbs. So simple yet so good:-)

Kocham ryby. Zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie było tu żadnego przepisu z ryb! Więc dziś zrobiłam łososia z brokułami I ziołami. Bardzo prosty a jakże smaczny:-)

For 2 portions we will need:
2 portions of salmon
1 lemon
Lemon zest
Few thyme springs
Small handful of parsley leafs
1 garlic clove
Salt and pepper
1 tablespoon of butter
250g broccoli

Na 2 porcje potrzebne nam będą:
2 kawałki łososia
1 cytryna
Skórka z cytryny
Kilka łodyg tymianku
Mała garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
Sól I pieprz
1 łyżka masła
250g brokułów

Method:
Pre-heat the oven to 170°C.
To prepare the salmon, place it in the ovenproof dish covered with the baking paper. Put the thyme and parsley on top with the half of lemon cut in chunks. Put in the garlic clove and the knob of butter. Sprinkle with salt and pepper.  Seal the baking paper like a bag.
Bake for about 15 minutes. Check if it is done before you take it out. In the meantime boil broccoli in lightly salted water for 5 minutes max.
Serve with slices of lemon, some parsley leafs and lemon zest.

Wykonianie:
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
Łososia układamy na papierze do pieczenia w żaroodpornym naczyniu. Na nim układamy tymianek I natkę I połowę cytryny pokrojoną w cząstki. Do tego dorzucamy ząbek  I masło. Doprawiamy solą I pieprzem. Papier składamy jak torebkę I pieczemy ok 15 minut ale trzeba spawdzić zanim wyjmiemy łososia.
W międzyczasie gotujemy brokuły przez ok 5 minut w lekko osolonej wodzie.
Podajemy  pastrami cytryny, świeżą natką I skórką z cytryny.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...