Crispy Kale snack - chrupiący jarmuż



We all know that feeling when we desperately crave some snack. Preferably it has to be something crispy and salty. With these kale crisps we can get what we want without feeling too guilty:-)

Ingredients:
Curly kale - washed and dried
Olive oil (about 1 tablespoon per big bowl of kale)
coarse sea salt

Heat the oven to 175°C. Prepare baking tray with baking paper.
Cut the stems out of kale as it can be bitter and cut the leafs in smaller pieces.  Pour olive oil and coat the kale. Mix it to make sure it all gets coated.
Spread the kale on the baking tray and don't overcrowd it. Sprinkle salt and bake for 10 minutes. It will be crispy and really nice snack.



Wszyscy znamy to uczucie, kiedy chce nam się czegoś do przegryzienia. Najlepiej żeby było to chrupkie i słone:-) Te chrupiące chipsy z jarmużu zaspokoją nasz apetyt bez poczucia winy:-)

Składniki:
Jarmuż - dokładnie umyty i osuszony
oliwa z oliwek (ok 1 łyżka na miskę jarmużu)
Gruba sól morska

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Przygotowujemy dużą blachę z papierem do pieczenia.
Z jarmużu wykrawamy grube łodygi, ponieważ one mogą być gorzkie. Liście tniemy w mniejsze kawałki. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy tak, aby każdy liść był dobrze obtoczony. Wykładamy liście na blachę tak, żeby nie były zbyt blisko siebie. Posypujemy solą i pieczemy ok 10 minut. Będą chrupiącą i pyszną przekąską.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz