Delikatna sałatka z anchois, pomarańczami i granatem to doskonały wybór dla osób, które lubią przegryźć coś lekkiego na lunch. Jest bardzo prosta, zrobiona ze składników, które są o tej porze roku dość tanie.
Składniki:
Rukola,
1 pomarańcza,
Pół granatu,
Kilka filetów anchois;
Czarne oliwki (opcjonalnie);
Czerwona cebula;
Olej lniany lub oliwa
Wykonanie:
Do naczynia wkładamy umytą rukolę. Obieramy pomarańczę i kroimy ją w plastry a potem w ósemki. Cieniutko kroimy cebulę, delikatnie mieszamy składniki z rukolą.
Plastry anchois kroimy drobno, i dodajemy do sałatki, dodajemy oliwki. Na wierzch wysypujemy ziarna granatu. Kropimy wszystko oliwą lub olejem lnianym. Raczej sałatki nie solimy ponieważ anchois są słone same w sobie.
wtorek, 5 stycznia 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym
Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...
-
Po wczorajszym tłustym czwartku nie można zbyt gwałtownie porzucić cukru, bo to może wywołać wstrząs w naszych i tak już wymęczonych zimą or...
-
Kolejny bardzo prosty przepis. Szpinak na sposób koreański. Bardzo zdrowy, składający się tylko z kilku składników. Składniki: ...
-
Ciastka, ciasteczka...mogę je jeść o każdej porze. Od kilku miesięcy unikam glutenu (nie jestem całkiem bezglutenowa ale staram się unikać)...
-
Chleb gryczany, czyli jaki? Czyli taki, który jest zrobiony z mąki gryczanej. Jest to chleb bardzo zdrowy, doskonale nadaje się dla o...
-
Wszyscy jesteśmy trochę rozleniwieni po przerwie świątecznej, więc dziś proponuję łatwe, szybkie i smaczne danie: talarki ziemniaczane z pe...
-
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Myślę, że jest tak dlatego, że możemy spędzić chwilę czasu w towarzystwie naszych ukochany...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz