Ciasto filo z fetą i szpinakiem.
Ta inspirowaną Grecją przekąska, jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Można ją zjeść z sałatką, albo na ciepło z sosem cacyki możliwości jest wiele. Wszystko zależy od wyobraźni.
Ciasto filo (może być francuskie),
Szpinak około 450 gr,
Feta,
3 duże pomidory (obrane),
2 ząbki czosnku,
Troszkę startej gałki muszkatołowej,
Sól,
Pieprz
Olej
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać olej dodać szpinak i fetę, posolić i popieprzyć wedłóg smaku, dodać gałkę muszkatołową. Pomieszać i chwilę pogotować. Dodać pokrojone w dużą kostkę pomidory. Kiedy składniki dobrze się połączą dodać 2 ząbki czosnku.
1 wersja
Na mokry ręcznik wyłożyć ciasto filo. Posmarować je oliwą. Powycinać w nim koła włożyć do miseczek do pieczenia a do środka włożyć 2-3 łyżki nadzienia. Wstawić je do piekarnika na 30 minut.
2 wersja
Na mokry ręcznik wyłożyć ciasto filo. Posmarować je oliwą. Nałożyć na jeden koniec ciasta nadzienie i delikatnie zwinąć je w rulon. Wstawić je do piekarnika na 30 minut.
Ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuń