Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodajemy 1/4 szklanki cukru i ubijamy pianę
Resztę cukru dodajemy do miski z żółtkami i ubijamy. Następnie żółtka z cukrem przelewamy do ubitej piany i mieszamy łyżką, nie używamy już miksera.
Przesiewamy mąkę i kakao i dodajemy powoli cały czas mieszając łyżką.
Ciasto powinno być bardzo puszyste.
Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja zostawiam biszkopt do całkowitego ostygnięcia w piekarniku, ponieważ może opaść.
Dekorujemy ulubioną polewą i gotowe.
Zrobiłam bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń