Gdy zobaczyłam tę zupę w książce 'Gok's Wok' od razu chciałam ją zrobić. Dziś dodatkowo kolorystyka pasuje do Święta Patryka :-)
Na dwie porcje potrzebne będą:
2 jajka
1 średni brokuł (różyczki i łodyga osobno)
1 łyżka oleju
2 dymki
ok 2 cm kawałek świeżego imbiru
0,5 litra bulionu
ok 50 g ugotowanego ryżu
szczypta cukru
1 łyżka sosu sojowego
0,5 łyżki oleju sezamowego plus odrobina do dekoracji
0,5 chili bez pestek
Jajka gotujemy w koszulkach ok 3-4 minuty. Przekładamy do miski z zimną wodą, żeby zapobiec dalszemu gotowaniu. Takie jajka mogą spokojnie czekać na swoją kolej.
Łodygę brokuła kroimy w kostkę, dymkę też tak mniej więcej w 1 cm kawałki. Chodzi o to, żeby to wszystko ugotowało się w jednym czasie. Imbir drobno siekamy. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy imbir, dymkę i łodygę brokuła. Przesmażamy przez minutkę. Dodajemy bulion, ugotowany ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia,
dodajemy szczyptę cukru i gotujemy ok 15 minut do miękkości.
Na koniec dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Do miseczki wlewamy zupę a na wierzch delikatnie układamy jajko. Na około posypujemy chili i polewamy kilkoma kroplami oleju sezamowego.
Przecięte jajko powinno wypłynąć do zupy. Ten żółty kolor pięknie wygląda na tle cudownej zieleni zupy.
Smacznego!
Na dwie porcje potrzebne będą:
2 jajka
1 średni brokuł (różyczki i łodyga osobno)
1 łyżka oleju
2 dymki
ok 2 cm kawałek świeżego imbiru
0,5 litra bulionu
ok 50 g ugotowanego ryżu
szczypta cukru
1 łyżka sosu sojowego
0,5 łyżki oleju sezamowego plus odrobina do dekoracji
0,5 chili bez pestek
Jajka gotujemy w koszulkach ok 3-4 minuty. Przekładamy do miski z zimną wodą, żeby zapobiec dalszemu gotowaniu. Takie jajka mogą spokojnie czekać na swoją kolej.
Łodygę brokuła kroimy w kostkę, dymkę też tak mniej więcej w 1 cm kawałki. Chodzi o to, żeby to wszystko ugotowało się w jednym czasie. Imbir drobno siekamy. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy imbir, dymkę i łodygę brokuła. Przesmażamy przez minutkę. Dodajemy bulion, ugotowany ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia,
dodajemy szczyptę cukru i gotujemy ok 15 minut do miękkości.
Na koniec dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Do miseczki wlewamy zupę a na wierzch delikatnie układamy jajko. Na około posypujemy chili i polewamy kilkoma kroplami oleju sezamowego.
Przecięte jajko powinno wypłynąć do zupy. Ten żółty kolor pięknie wygląda na tle cudownej zieleni zupy.
Smacznego!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i oczywiście zapraszam do siebie :)))
OdpowiedzUsuń