Składniki:
1 łyżka garam masali;
1 łyżka kuminu;
1 łyżka imbiru;
1 łyżka cynamonu;
1 łyżka kurkumy;
1/2 łyżki kardamonu;
1 łyżka kozieratki;
Liść laurowy;
1 ząbek czosnku;
Mleczko kokosowe,
1 szklanka soczewicy;
Ryż;
Limonka;
Garść liści kolendry;
Olej kokosowy do smażenia
Papryka czerwona;
Marchew
Dekoracja:
Marchew;
Papryka;
Chia
Wykonanie:
Soczewicę namaczamy około 30 min.
W dużym garnku roztapiamy olej kokosowy. Na olej wrzucamy wszystkie przyprawy i ząbek czosnku. Czyli przesmażamy przyprawy, aby wydobyć aromat. Kiedy robię ostre curry, to aromat przypraw szczypie w nos. Dolewamy trochę wody i powstaje pasta. Mieszamy żeby się nie przypaliła. Dodajemy soczewicę i jeszcze więcej wody. Dodajemy marchew i paprykę. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 30 min. Kiedy soczewica i marchew są miękkie, dodajemy puszkę mleczka kokosowego, chwilę gotujemy i na sam koniec sprawdzamy smak i dopiero w tym momencie solimy.
Podajemy z ryżem, kolendrą i limonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz