Tofu

Tofu ma bardzo specyficzny smak i dla wielu osób, w "surowej" postaci jest niejadalne. Proponuję wersję mocno przyprawioną z moim ukochanym olejem sezamowym i kolendrą.








Składniki:

Kostka tofu;
Listki kolendry;
Mąka kukurydziana;
Sos sojowy 2 łyżki;
Olej sezamowy 2 łyżki;
1 łyżeczka syropu z agawy;
2 ząbki czosnku;
Olej kokosowy do smażenia;
Sezam;
Granat;
Sól. 


Wykonanie:

Tofu wyjąć z opakowania i wycisnąć z niego sok, najlepiej papierowym ręcznikiem. Kroimy tofu w kostkę, otaczamy mąką kukurydzianą i solimy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i smażymy kawałki tofu.
W  miseczce mieszamy sos sojowy, olej kokosowy, syrop z agawy, zgniecione ząbki czosnku, wkładamy do niej usmażone tofu i mieszamy. Ozdabiamy kolendrą, sezamem oraz liśćmi mięty.
Podajemy z ryżem.





3 komentarze: