niedziela, 12 listopada 2017

Wegańskie batoniki


Jest to kolejna odsłona wegańskich słodyczy. Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału. Bardzo smaczne, zdrowe i proste. Myślę, że są dość tanie.




Składniki:

Pierwsza warstwa:

  • 100 g wiórków migdałowych;
  • 100 g otrębów owsianych;
  • 100 g daktyli (namoczonych);
  • 3-4 łyżki kakao (oczywiście dodałam karob)
  • 3 łyżki oleju kokosowego;
  • 1 łyżka syropu z agawy

Druga warstwa:

  • 200 g kremu kokosowego (czyli tej górnej gęstej części mleczka kokosowego) 
  • 2 banany
  • 2 łyżki kakao;
  • 2 łyżki oleju kokosowego;
  • 1 łyżka syropu z agawy 

Trzecia warstwa - czekoladowa

  • 200 g kremu kokosowego;
  • 100 g wegańskiej gorzkiej czekolady;
  • 2-3 łyżki syropu z agawy;
  • 4 łyżki oleju kokosowego;
  • 1 łyżka kakao;

Wykonanie:

Pierwsza warstwa

  1. Pojemnik kwadratowy/prostokątny wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki pierwszej części wrzucamy do blendera i mielimy do momentu, aż się połączą się w jedną dość klejącą masę.
  3. Masę przekładamy do pojemnika i uklepujemy ją równomiernie, aby utworzyła pierwszą warstwę. Wkładamy do lodówki.

Druga warstwa:

  1. Podobnie, jak pierwszą warstwę blendujemy składniki.
  2. Umieszczamy na pierwszej warstwie, równomiernie drugą warstwę batonika. Wkładamy do lodówki.

Trzecia warstwa:

  1. Podgrzewamy czekoladę oraz olej kokosowy, aby się rozpuściły.
  2. Masę czekoladową oraz pozostała składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy.
  3. Silikonową szpatułką rozkładamy masę czekoladową na drugą warstwę. Staramy się równomiernie.  Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

    Na drugi dzień wyjmujemy baton z lodówki, odwracamy pudełko do góry nogami i sykładamy ostrożnie na tackę.
    Kroimy w prostokąty i gotowe.
    Najlepiej batoniki przechowywać w lod

1 komentarz:

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...