Jest to kolejna odsłona wegańskich słodyczy. Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału. Bardzo smaczne, zdrowe i proste. Myślę, że są dość tanie.
Pierwsza warstwa:
-
100
g wiórków migdałowych;
-
100 g otrębów owsianych;
-
100
g daktyli (namoczonych);
-
3-4 łyżki kakao (oczywiście dodałam karob)
-
3 łyżki oleju kokosowego;
-
1 łyżka syropu z agawy
Druga warstwa:
-
200
g kremu kokosowego (czyli tej górnej gęstej części mleczka kokosowego)
-
2 banany
-
2 łyżki kakao;
-
2 łyżki oleju kokosowego;
-
1 łyżka syropu z agawy
Trzecia warstwa - czekoladowa
-
200
g kremu kokosowego;
-
100
g wegańskiej gorzkiej czekolady;
-
2-3 łyżki syropu z agawy;
-
4 łyżki oleju kokosowego;
-
1 łyżka kakao;
Pierwsza warstwa
-
Pojemnik kwadratowy/prostokątny wyłożyć papierem do pieczenia.
-
Wszystkie składniki pierwszej części wrzucamy do blendera i mielimy do momentu, aż się połączą się w jedną dość klejącą masę.
-
Masę przekładamy do pojemnika i uklepujemy ją równomiernie, aby utworzyła pierwszą warstwę. Wkładamy do lodówki.
Druga warstwa:
-
Podobnie, jak pierwszą warstwę blendujemy składniki.
-
Umieszczamy na pierwszej warstwie, równomiernie drugą warstwę batonika. Wkładamy do lodówki.
Trzecia warstwa:
-
Podgrzewamy czekoladę oraz olej kokosowy, aby się rozpuściły.
-
Masę czekoladową oraz pozostała składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy.
-
Silikonową szpatułką rozkładamy masę czekoladową na drugą warstwę. Staramy się równomiernie. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Na drugi dzień wyjmujemy baton z lodówki, odwracamy pudełko do góry nogami i sykładamy ostrożnie na tackę.
Kroimy w prostokąty i gotowe.
Najlepiej batoniki przechowywać w lod
Świetnie wygladają ;)
OdpowiedzUsuń