piątek, 23 sierpnia 2013

Szarlotka


Zagnieść ciasto: 2 szklanki mąki, 125 gr. Masła, 2-3 żółtka, 2 łyżki cukru, łyżeczkę spirytusu (opcjonalnie), sody na końcu noża, trochę letniej wody i odrobinę soli. Ciasto rozbić w zimnym miejscu, rozwałkować cienko, wyłożyć tem ciastem spód i boki rondelka, włożyć w środek poprzednio uduszone drobno krajane jabłka, zmieszane z cukrem i, jeżeli kto lubi, z cynamonem.
Jabłka powinny być zupełnie zimne, bo inaczej robi się zakalec. Nałożywszy pełno jabłek, przykryć ciastem i wstawić do gorącego pieca. Wierzch posmarować masłem i przekłuć w kilku miejscach, aby nie zwilgotniał od pary. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...