piątek, 27 grudnia 2013

Żeberka po brazylijsku

Nie jest to szybkie danie, pieczenie żeberek wymaga czasu. Jednak przepis jest bardzo prosty, a smak....słodko-ostry z dymnym posmakiem...pycha! Super przepis dla przyjaciół na luźny wieczór przy piwie :-)


1 łyżka kuminu
1 łyżeczka musztardy ostrej
1 łyżka papryki
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżeczka chili
sól i pieprz
1 kg żeberek wieprzowych
200g sosu barbecue

Mieszamy wszystkie składniki marynaty oprócz sosu barbecue. Wcieramy w żeberka i zostawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy żeberka przez 2 godziny przewracając raz w połowie. Na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy sosem barbecue.
żeberka powinny być miękkie i klejące.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...