piątek, 27 grudnia 2013

Pierniczki

Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po domu, gdy pieką się te cudeńka. Uważam, że pieczenie ciasteczek z dziećmi jest jedną z najprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu.
Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków.
125g masła wcześniej wyjętego z lodówki
100g brązowego cukru
115g złotego syropu ( golden syrup, ale można zastąpić miodem)
450g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Masło, cukier i syrop rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając.
W osobnej misce mieszamy mąkę, sodę, imbir, przyprawy i sól. Rozpuszczone masło wlewamy do suchych i drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości i wycinamy dowolne kształty.
Pieczemy ok 12minut. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy np.lukrem, czekoladą lub czym tam chcemy.
Udanych wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...