czwartek, 16 stycznia 2014

Sałatka tabbouleh

Sałatka tabbouleh to bardzo świeża i zdrowa potrawa. Jest bardzo prosta w wykonaniu, wygląd pięknie i jest egzotyczna :)



Składniki:

Kasza bulgur
Sok z połowy limonki
Sok z polowy cytryny
Pęczek pietruszki
Pęczek mięty
1 granat
1 awokado
1 czerwona cebula
Sól

W oryginalnym przepisie zamiast mango powinny być pomidor i ogórek.  Ja dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje.


Wykonianie:
1 szklankę kaszy bulgur zalewamy 2,5 szklanki wrzącej osolonej wody i gotujemy około 7 min. Następnie odstawiamy aby spęczniała.
Do kaszy dodajemy ziarna granatu, na to wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mieszamy wszystko.  Dodajemy posiekaną cebulkę i awokado na koniec dodajemy posiekane liście pietruszki i mięte. Delikatnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...